L Frank Baum (Foto door George Steckel - Los Angeles Times photographic archive, UCLA library)

De Amerikaan Lyman Frank Baum (1856-1919) is vooral bekend geworden als schrijver van 'The Wonderful Wizard of Oz' (in het Nederlands verschenen als 'De Tovenaar van Oz'). Hij bedacht er een hele wereld omheen, en schreef nog vele vervolgdelen. Een bewerking als musical voor het theater speelde op Broadway en toerde door de Verenigde Staten. De verfilming als ''The Wizard of Oz' uit 1939, met Judy Garland in de hoofdrol, is een icoon in de Amerikaanse filmgeschiedenis. Naast de boeken uit de Oz serie, schreef Baum nog tientallen andere kinderboeken, korte verhalen, gedichten en scripts voor toneel en film.

In 1901, een jaar na het verschijnen van 'The Wonderful Wizard of Oz', publiceerde Baum een verzameling sprookjes onder de titel: 'American Fairy Tales'. Deze verhaaltjes werden dat jaar ook in afleveringen gepubliceerd in een vijftal grote Amerikaanse dagbladen. De sprookjes zijn vaak ietwat eigenwijs en ironisch van toon en spreken ook volwassen lezers aan. De eerste Nederlandse vertaling van de sprookjes verscheen in 2018 bij MilleFolium Press als 'De Sprookjes van L. Frank Baum'.

Een overzicht van in het Nederlands vertaald werk van Baum kun je vinden in de Oziapedia van het Kronieken van Oz project.